Депутатите започнаха дебата относно законодателните промени, свързани с БУЛСТАТ. Нововъведенията предвиждат ограничаване

...
Депутатите започнаха дебата относно законодателните промени, свързани с БУЛСТАТ. Нововъведенията предвиждат ограничаване
Коментари Харесай

Личните данни в БУЛСТАТ породиха отново напрежение в НС

Депутатите започнаха дебата относно законодателните промени, свързани с БУЛСТАТ. Нововъведенията предвиждат ограничаване на видимостта на персоналните данни на хората със свободни специалности, които сега са обществени при инспекция. Тон на разногласието дадоха ГЕРБ,  които се усъмниха, че законът се поправя незабавно поради теч на персонални данни, който е останал прикрит за обществеността.

" Ние ще подкрепим законопроекта, той е значим. Видях обаче мнението на Агенцията по вписванията, в което написа, че измененията ще доведат до техническото гарантиране на неразпространението на персонални данни на физически лица. И от тук идва въпросът: Имало ли е теч на персонални данни, тъй като като виждам мнението май е имало приключване на данни от указател БУЛСТАТ ", означи Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. 

" Вече месец задаваме този въпрос на правосъдния министър, време е да ни отговори. Ако е нямало теч на персонални данни, тъй като 10 дни след онази информация се внася законопроект, който споделя, че ще спре теча на персонални данни ", добави депутатът питането си.

То обаче възмути редиците на ръководещата коалиция. 

" Ако има теч, за него е виновен ГЕРБ. Това се случва дни откакто министър Йорданова встъпва в служба. И откакто вие сте трансформирали разпоредбите по-рано, в този момент се пресъздават персоналните данни на хората. Така вие разрешихте да лъснат персоналните данни, а в този момент обвинявате различен ", разяснява Ивайло Мирчев от " Демократична България ". И продължи с рецензиите към някогашните ръководещи.

" 2 милиарда сте профукали за електронно държавно управление, а министър Божанов се е хванал за главата по какъв начин да подсигурява киберсигурността на страната. Сега ние ви оправяме грешките ", посочи още Мирчев, визирайки ГЕРБ.

Правосъдният министър от своя страна бе безапелационна, че теч на персонални данни не е имало, съобщи DarikNews. " Промените целят да основат законови гаранции за хората със свободни специалности. Ще създадем по този начин, че да са забележимите единствено тези минимални данни от БУЛСТАТ, които са задоволителни за придвижването на комерсиалния оборот. Теч на персонални данни няма. Това, за което се спекулира е, че в момента на лицата със свободни специалности се вижда непрекъснатия им адрес, телефон, мейл за преписка. Тези данни са видни от 2005 г. След като се смени самоиндикатора Национална агенция за приходите ни обърна внимание и хората за пръв път видяха тези условия и изрекоха своите терзания. Тогава се откри, че има недостатъци в законодателството ", разяснява министър Надежда Йорданова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР